Rätt förberedelser inför Göteborgsvarvet

Ska du springa Göteborgsvarvet i år? Här kommer ett par tips.

 

Massage före och/eller efter Varvet

En grundlig massage av ben och rygg innan Varvet, förbättrar dina möjligheter att göra ett bra lopp och att undvika skador. Massagen bör ske

2-3 dagar innan loppet. Boka din tid redan i dag!

 

Även en massage efter Varvet är en god idé. Du får hjälp med eventuella problemområden direkt och kan snabbare återgå till din vanliga träning.

 

Rätt kost

Vår dietist och personliga tränare Amanda Otterdahl vill ge dig följande kostråd: 

 

1. Under hela din träningsperiod, inför loppet

Tänk på att grunden för god löparprestation är tillräckligt mycket och varierad mat. Då kan du förbättra dina resultat och förebygga skador.

 

2. Dagarna före loppet

Gör en kolhydratuppladdning 3 dagar innan tävlingen. Det ökar din energireserv av muskelglykogen upp mot det tredubbla, vilket påverkar
tävlingsprestationen positivt. Uppladdningen börjar med att du springer ett längre pass. Direkt efter passet och de tre påföljande dagarna äter du så mycket kolhydrater som möjligt och tränar inget alls eller väldigt lätt. Välj kolhydrater i form av bröd, gryn, osötade flingor, pasta, ris, potatis,
bulgur, frukt och grönsaker. Kom ihåg att dricka mycket vatten! 

 

3. Innan start

Planera dina måltider så att kroppen dels hinner smälta maten och dels hinner få ut energin till muskel- och leverförråd. 

  • Ca 6-7 tim innan start: Frukost 
  • Ca 3-4 tim innan start: Lättare lunch
  • 1-1,5 tim inan start: Mindre mellanmål (ex vis banan eller mellangrov smörgås)  
     

4. Under loppet

Prioritera sportdryck för att bibehålla blodsockret, ge en bra
energitillförsel till musklerna och bibehålla orken. Drick varje 15-20 min för att kompensera det du förlorar. Börja inte dricka sportdryck innan start - då riskerar du att få en blodsockerdipp innan det är dags att springa.

 

5. Efter loppet

Efter tävlingen är musklerna tömda. Det tar 1-3 dygn att återfylla förråden. Påskynda återhämtningen genom att snarast äta eller dricka något kolhydratrikt. Börja med banan, sportdryck eller smörgås direkt efter målgång. Ät sedan en kolhydratrik måltid inom 1-2 timmar. Drick mycket, för att vätskebalansen så snabbt som möjligt ska återställas.

____________________________________________________

Vi önskar alla löpare lycka till!