Kom ihåg fästingvaccinet!

Riskområden i Västsverige

NU är det hög tid att påbörja din TBE-vaccinationsserie, om du ska uppnå ett fullgott skydd till sommaren. För dig kommer att vistas mycket i skog och mark eller i något av angivna riskområden, bör du överväga ett s.k. "fästingvaccin" - dvs ett vaccin mot TBE.

Vad är TBE?

TBE eller fästingöverförd hjärninflammation är en virussjukdom som kan överföras till människa via fästingbett. Ett bett kan räcka för att bli smittad.

I dag finns ingen botande behandling mot sjukdomen men det finns vaccin både för barn och vuxna med en skyddande effekt.

Vilka bör vaccineras?

TBE-vaccination kan rekommenderas till dig som är fast- eller sommarboende i områden med smittrisk samt till personer som vistas i skog och mark i dessa områden (se karta). Vaccinet är rekommenderat för både barn och vuxna; barn från 1 år och uppåt. För dig som har husdjur, ökar risken genom att djuret ofta tar med sig fästingar in i huset.

Vaccinationsschema

För att uppnå bästa möjliga skydd, behöver du ta tre sprutor inom 12 månder (0 mån, 1-3 mån samt 9-12 mån). Därefter ges en boosterdos efter 3 år. Denna upprepas vart 5:e år för dig under 50 år samt var 3:e år för dig över 50 år.

Pris

Kostnaden för en TBE-spruta är 350 kr.

Ja tack, kontakta mig för tidsbokning!